1536 Elevation INV

The new Kingborough Community Hub is designed to reflect the needs of the community and to be enjoyed by everyone.

Our vision is to weave programme, architecture and landscaping together to create a rich and vibrant community asset. It will be home to a variety of intertwined conditions and spaces; inside and outside, high and low, open and closed. The modulated structure will form walls, signage, wayfinding and fences, which can also feed into the master plan of the Kingston High School redevelopment. The new space will also serve to revitalise the local landmark qualities of the original building.

MarchStudio KCH Gif2

The Kingston High School Gym building has been retained, albeit flipped on its head by converting it into the new semi-enclosed and completely flexible town square, ready to be enjoyed by the local community. Inverting the current courtyard and enclosed gym building arrangement is in direct response to the climatic conditions of the site, the incredible views of the mountain and the proposed master plan of the Kingston High School site.

The surrounding modular buildings have been designed to plug-in and connect directly with the new town square. The design allows for the modular buildings to be added to as the needs of the community evolve. We have provided a framework with inherent flexibility both in structure and in programme, empowering the region’s many clubs and societies to enjoy the space for their own purposes in one central location.

The material palette and proposed structure for the new community hub has been designed to celebrate the history of local industries in the Kingborough region. It will reuse oyster cages, salmon farming equipment, apple crates and the waste materials associated with timber boat building and timber harvesting.

Expected completion date: 2018.

 1536 Plan INV4